Het wordt gemaakt met de bladeren van een struik genaamd Aspalathus linearis, die wordt gekweekt aan de westkust van Zuid-Afrika. Deze thee wordt eerder beschouwd als kruidenthee dan als gewone thee. Traditionele rooibos wordt gemaakt door de bladeren te fermenteren, waardoor de roodbruine kleur ontstaat.
Rooibos thee wordt meestal op dezelfde manier als zwarte thee gebruikt. Sommige mensen doen er melk en suiker in naar smaak. Er zitten in rooibos thee veel krachtige antioxidanten in, die enkele gezondheidsvoordelen kunnen bieden.
Rooibos is rijk aan de volgende mineralen: calcium, koper, fluoride, ijzer, magnesium, kalium, zink en mangaan. Bovendien is het rijk aan vitamine C en bevat ook veel antioxidanten. Dit zijn stoffen die oxidanten (ook wel vrije radicalen genoemd) neutraliseren. Rooibosthee bevat 50 keer zoveel antioxidanten als groene thee.
Looizuur is een stof die veel in zwarte thee voorkomt. Het zorgt ervoor dat je thee bitter wordt als het te lang trekt. Doordat rooibos thee looizuur-arm is, kan bijv. de T-sac lang in de thee blijven. Het zal niet bitter worden, maar de lekkere licht-zoete smaak houden die het van zichzelf heeft. Rooibosthee bevat geen cafeïne en is dus een prima alternatief voor koffie of zwarte thee.
Bij het aromatiseren van thee wordt gebruik gemaakt van smaakstoffen waarbij we twee soorten onderscheiden: aroma's en natuurlijke aroma's. Een gewoon aroma is een smaakstof die niet in de natuur voorkomt en op chemische wijze wordt gemaakt. Natuurlijke aroma's worden daarentegen uit natuurlijke bronnen gewonnen.